Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput tuum saxum immane mittam.

Spahetti negativegetariano

Posted in colour, kulinaria, photo, tekst by maciejewski on Styczeń 14, 2010, 18:00

Posiekać i podsmażyć cebulę, ja lubię aż tak mocniej, żeby się brzegi zrobiły prawie czarne ale nie spalone(!) , w osobnym naczyniu na małym ogniu doprowadzić śmietanę (18%) i żółty ser (najlepiej jakiś miękki, łatwiej się topi) do jednolitej konsystencji. Doprawić – ja preferuję trochę soli, ocet winny, zioła prowansalskie (latem pietruszka), pieprz i sos sojowy, broń boże jakichś veget. Nie bać się jeśli sos będzie rzadki, zgęstnieje. Równocześnie zagotować makaron gryczany (lub szpinakowy) al dente – lepiej w stronę twardszego niż rozgotować, a rozgotowuje się bardzo szybko, bo w ogóle krótko się gotuje. Sosem z garnka zalać cebulę, wymieszać i dodać drobno siekane suszone pomidory (można z cebulą usmażyć czerwoną paprykę). Nałożyć jak na zdjęciu – fajnie udekorować nico np. świeżą bazylią/peitruszką, czerwoną mieloną papryką/kurkumą. Zapomniałem przed zrobieniem zdjęć posypać parmezanem. Ot, robi się szalenie szybko a ładne, smaczne i zdrowe.


Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: